Technische gassen

AMC Zeist levert de belangrijkste industriële gassen voor de automotive branche. Denk hierbij aan technische gassen voor koelsystemen en auto airco (R-134a & R1234YF). Alle gassen die wij verkopen zijn Argon, Menggas, Zuurstof, Acetyleen, Stikstof.
Wij hanteren een koop-ruilsysteem. Bij aanschaf van de eerste fles wordt er statiegeld berekend, daarna levert u de lege fles in voor een volle. U betaalt in het vervolg alleen de inhoud en niet het statiegeld. Wel zo makkelijk en snel. 
!! Klanten die onze technische gassen kopen zijn zich er bewust van dat ze aan de juiste certificering dienen te voldoen.

Koelgas   R-134a

Onze koelgassen voldoen aan alle wettelijke eisen. R-134a is een koudemiddel met vele toepassingen. Wereldwijd is het de standaard voor mobiele airconditioning systemen. Zo wordt het zowel in stationaire commerciële koeling gebruikt, zoals waterchillers en huishoudelijke klimaatsystemen.

Koelgas  R1234YF

R1234yf  is vele malen milieuvriendelijker dan R134a. De CO2 uitstoot is minder, en komt dus “globale warming” ten goede. Het aircosysteem dat gebruik maakt van R1234yf werkt op exact dezelfde manier als een R134a systeem. Dat heet niet dat een R1234yf systeem gevuld mag worden met R134a! Voor het service van een R1234yf systeem moet van speciale apparatuur gebruik gemaakt worden.

Argongas

Luchtgas dat het meest wordt gebruikt bij het laserlassen. Het is een uitstekend beschermgas vanwege de inerte eigenschappen. Verder blijft het makkelijk op het werkstuk liggen, omdat het zwaarder is dan lucht. Argon wordt ook wel bij het lasersnijden gebruikt, maar vanwege de hogere kosten alleen in die gevallen waar zuurstof en stikstof niet gebruikt kunnen worden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het snijden van titanium en titaanlegeringen.

Menggas (Lekzoekgas)

Er zijn tegenwoordig moderne menggassen met een geringe toevoeging van helium en waterstof die uitstekende laseigenschappen geven. Waterstof zorgt voor een mooie blanke las want het oog wil immers ook wat. Daarnaast zijn ze sneller en goedkoper in het gebruik.

Lekzoekgas
Ook wel formeergas genoemd. Lege aircosystemen kunnen met behulp van dit gas op lekkage gecontroleerd worden. Hiervoor wordt het lege aircosysteem gevuld met lekzoekgas, een mengsel van 95% stikstof en 5% waterstof. Met behulp van een speciale elektronische lekdetector worden de componenten gecontroleerd op lekkage. Omdat waterstof lichter is dan lucht, kan op eenvoudige wijze aan de bovenzijde van de leidingen en via de ventilatieroosters het eventuele lek worden gedetecteerd. Na voltooiing van de lekdetectie kan het gas vrijgelaten worden in de omgevingslucht.

Zuurstof

Luchtgas, wordt ook gebruikt bij het laserbrandsnijden van metalen.

Acetyleengas

Acetyleengas is een synthetisch gas dat onder andere te gebruiken is bij het lassen, snijden en solderen.

Stikstofgas

Stikstof wordt veelal gebruikt als luchtgas in banden. Daarnaast wordt het veel gebruikt bij het laser-smeltsnijden omdat stikstof het goedkoopste niet-reactieve gas is. Ook kan stikstof, behalve voor het spoelen en drogen van aircosystemen – worden gebruikt voor het opsporen van lekkages. Het leeggetrokken aircosysteem wordt dan gevuld met stikstof (max. 12 bar). Gedurende langere tijd (bijv. 5-10 minuten) wordt dan gekeken of de druk constant blijft. Eventuele lekkage is dan herkenbaar aan een sissend geluid.

Formeergas

Het stikstof-waterstof formeergas is een goedkope oplossing voor het traceren van lekkages. Helium is vaak te duur en afzepen werkt niet altijd voldoende. Dit traceergas is daarom zeer geschikt. Echter is pure waterstof zeer licht ontvlambaar, daarom mag het stikstof-waterstof menggas nooit meer dan 5% van het component bevatten.

Omdat waterstof het kleinste molecuul is dat bestaat, komt het bij een lage persdruk makkelijk vrij. Het is vergeleken met andere gassen het minst stroperig en het lichtst, waardoor het effectief werkt als traceergas bij lekkages. Tevens is het een milieuvriendelijke en kostenbesparende vervanger van het schadelijke koudemiddel R134A.